Jaký vybrat tabák do vodní dýmky?

Pokud jste si již vybrali vodní dýmku, je na řadě další důležitý aspekt kouření, a to tabák. Asi jste už slyšeli o náhražkách typu kamínky nebo vaporizační gely, my ale věříme, že opravdový kuřácký zážitek vám přinese pouze tabák. Jaký ale zvolit?

Vodní dýmky byly během své dlouholeté historie využívány ke kouření hašiše, opia i  mnoha druhů tabáků. Ale pozor, ke klasickému cigaretovému tabáku má tento hodně daleko. Obojí se sice vyrábí z rostlin z rodu tabákovitých, ale tabák do vodní dýmky je zvlhčován a dochucován. Ke zvlhčení se používá med případně melasa s glycerinem. Tabák obsahuje nikotin, existují však i bez něj. Celkové složení závisí od značky, k dispozici je velké množství nejrůznějších příchutí, jako například - vanilka, čokoláda, banán, meloun, bylinky…

 

jaky_tabak_vybrat3

Světlý vs. tmavý tabák

Základní dělení tabáků do vodních dýmek je na světlý a tmavý. Světlé tabáky jsou vyrobené z odrůdy Virginia, který je pěstovaný ve stejnojmenném americkém státě.  Tabáky Virginia jsou sušené kouřem a při výrobě se často vaří a proplachují, proto jsou slabší a mají nižší obsah nikotinu. V závěru se světlý tabák smíchá s medem a aromatickými přísadami. Aromatické složky dominují také ve výsledné chuti při kouření. Tyto tabáky jsou vhodné pro většinu začínajících či svátečních kuřáků. 

Značky např: ADALYA, MARIDAN

 

O poznání výraznější je tmavý tabák obvykle tmavě hnědé až černé barvy.  Vyrábí se z více odrůd a i procesy se od sebe mohou lišit. Jedna z nejznámějších odrůd je Burley. Pěstuje se v USA, Střední Americe a v Indonésii. Suší se vzduchem přičemž  přichází o značnou část cukru. Na druhé straně jí zůstává výraznější tabáková příchuť, která je u tmavých tabáků žádaná. Vyznačuje se také vysokou odolností vůči teplu, takže ho můžete klidně víc rozpálit. 

Další populární odrůdou tmavého tabáku je Oriental. Pěstuje se hlavně v Turecku a Íránu. Tento tabák se suší na slunci a nepromývá se, díky čemuž si zachovává vysoký obsah nikotinu. Často se používá jako přísada do různých směsí.  

 

Způsob zpracování tabáku

Hlavním rozdílem mezi těmito tabáky je způsob sušení, při kterém tabák přichází o většinu cukru a má vyšší poměr nikotinu. Zároveň si zachovává výraznou tabákovou chuť, a to i při přidání aromatických přísad. Dalšími aspekty je intenzita cutu - jemnost nasekání tabáku. Jemně zpracovaný tabák má vysokou odolnost vůči tepu a déle hoří. V důsledku těchto faktorů je tabák silnější a má tendenci vám způsobit „buzz“ – tedy pocit nakopnutí a motání hlavy. Tento typ tabáku doporučujeme pokročilejším uživatelům a dýmkovým fajnšmekrům.

Značky např: TANGIERS, THEO, SEBERO

 

Jestliže vám nestačí příchutě, které jsou na trhu k dispozici, můžete se pustit do mixování svých vlastních směsí. Nakupte si tabák několika různých příchutí a ručně si ho namíchejte. Pokud kouříte pravidelné a baví vás experimentovat, jistě si to oblíbíte. U tabáků je zásadní dbát na kvalitu a rozhodně nevolit jen podle ceny. Určitě se neváhejte bavit s ostatními kuřáky, sdílet své zkušenosti a třeba i originální mixy. Fantazie v tomto ohledu nezná hranic.

 

Vyberte si z naší nabídky tabáků.

Používáme ověření věku Adulto