Jak správně rozpálit vodní dýmku

Vodní dýmka se v minulých dekádách stala oblíbeným suvenýrem z exotických dovolených v Egyptě, Maroku či Dubaji, kterým si lidé rádi zdobí krb nebo parapet. Pokud ovšem nepatříte k těm, kteří mají vodní dýmku pouze jako dekoraci, ale chcete si jí pořádně vychutnat, budete potřebovat krom dýmky a tabáku něco, čím celou session odpálíte a dáte celý proces kouření do chodu – a tím myslíme uhlíky a HMS – neboli Heat Management System.

 

Existuje hned několik typů uhlíků, se kterými můžete dýmku rozpálit. Každá varianta poskytuje trochu odlišný způsob zapalování/zahřívání a jiným způsobem reaguje s tabákem.

 

Rychlozápalné uhlíky

Jeden z nejznámějších a bohužel stále vídaných nešvarů jsou takzvané RZU, což je označení rychlozápalného uhlí. Tyhle uhlíky jsou pokryté chemickou vrstvou ledku, který pomáhá onomu příznačnému rychlému zapálení - stačí 10 až 15 vteřin nad zapalovačem. Zároveň se vám tato látka dostává do chuti tabáku, do jeho vůně a nadto do plic. Další nevýhodou je tvorba velkého množství popela, který vám lítá všude a relativně rychlé hoření (uhlík vydrží asi půl hodiny). Jak se říká: Co moc nestojí, za moc nestojí. a u RZU to platí dvojnásob. Fandové těchto uhlíků rozhodně nejsme.

 

Kokosové uhlíky 

Asi nejrozšířenější typ uhlíků používaný do vodních dýmek se vyrábí z kokosových skořápek. Prach z prohořelé skořápky smíchaný s vodou a škrobem tvoří základ pro uhlíkové briketky. Jsou přírodní, vydrží rozpálené až hodinu a mají vysokou výhřevnost. Navíc neprodukují velké množství popela, takže po nich zůstane menší nepořádek. Tyto uhlíky se sice rozpalují déle, ale zato nemají žádný vliv na chuť tabáku.

 

Ostatní druhy uhlíků 

Kromě výše zmíněných existují ještě další druhy. Pro ty, kteří chtějí mít rychle rozpáleno, jsou tu dřevěné nebo bambusové uhlíky případně silver tabs, které neovlivňují chuť tabáku tolik jako RZU. Produkují ale stále zbytečné množství popela. V posledních letech se různí techničtí nadšenci pokouší vyrobit elektrickou alternativu pro zahřátí tabáku, ale zatím je lepší vsadit na klasiku – a nejlépe tu kokosovou.

 

hz-prispevky-1-2_optimized

HMS - Heat Management System

Tuhle zkratku jste už určitě taky slyšeli, v dýmkařském světě označuje Heat Management System, neboli systém přenosu tepla. Stručně řečeno jde o aparát, který zajišťuje přenos tepla z uhlíků na tabák. Tabák díky tomu produkuje kouř, který nasáváme přes stem a ochlazený vodou ho vdechujeme.

Původně se rozpálený uhlík dal přímo na tabák a příliš velké cavyky se kolem nedělaly, často ani s hygienou. Dneska by takovou věc udělal jen naprostý barbar, který chce hodně vytrestat své plíce. Pro příjemný dýmkařský požitek je důležité zajistit stabilní zahřívání tabáku, který se nepřepaluje a zároveň dobře táhne.

Nejlepší přítel každého dýmkaře je alobal, a to především ten grilovací. V nouzi je sice možné použít alobal kuchyňský, ale dá to více práce. Na nabitou korunku natáhnete alobal v 3-4 vrstvách (u kuchyňského můžete až 6), utěsníte ho kolem korunky a proděravíte špendlíkem nebo speciálním děrovačem. V základu vám tento jednoduchý postup stačí a můžete žhavit uhlíky. Pro lepší termoregulaci můžete z alobalu vyrobit také složitější “konstrukce”, vlastní tarbuše nebo spirálu, která teplo z uhlíků rozvádí rovnoměrně po celé šířce tabáku. U dlouhých session můžete vyzkoušet násadu s komínem, kterou nasadíte na korunku a na ní položíte uhlíky. Výhodou této varianty je odvod přebytečného tepla z korunky.

Pokud toužíte po profesionálním a elegantním řešení zvolte moderní HMS, vyrobené z duralu. Nejznámější je původní Kaloud Lotus, ale na trhu je dnes výběr z velkého množství jeho následovníků. Mluvíme o takových malých uhlíkových kamínkách, ve kterých si vše připravíte, nestaráte se o popel ani nepřízeň počasí a dosáhnete asi nejlepší regulace tepla v korunce.  

 

No a jak to celé rozpálit?

Pokud máte uhlíky, je potřeba je umět správně rozpálit. U kokosových uhlíků je rozpalování trochu delší. Než jsou pořádně rozehřáté trvá to 10 až 15 minut. Pokud nemáte otevřený oheň, do kterého je můžete vložit jsou nejlepší variantou rozpalovače, případně plynový sporák. Uhlík rozehřejte ze všech stran, jinak při položení na korunku pomalu dohasíná a dýmku nerozpálíte.

Rozpálené uhlíky rozložte na celý HMS, aby by teplo distribuováno rovnoměrně, mírně profoukněte a začněte tahat. Opatrné profouknutí praktikujte v pravidelných intervalech cca každých 5 minut. Mimo jiné tím předejdete přehřívání korunky.

Nelekejte se pokud jste hned napoprvé nezačli dýmit jako Vesuv, pořádná oblaka přichází někdy až u třetího či čtvrtého potahu. Uhlíky pravidelně oklepávejte, případně dle potřeby vyměňte.

 

Systém přenosu tepla je pro každého dýmkaře nesmírně důležitý, a když mu věnujete dostatek pozornosti, odmění vás tím pravým kuřáckým zážitkem.   

Používáme ověření věku Adulto