Co je to vodní dýmka?

Vodní dýmka začala poprvé vytvářet svou specifickou atmosféru před více než 400 lety v Indii. Tehdy k tomu sloužil kokosový ořech se stéblem trávy, dnes ale máme mnohem sofistikovanější řešení. Jaké? To vám jednoduše vysvětlíme na následujících řádcích.

Když Indové začali poprvé pokuřovat kokosový ořech, tak se tato vychytávka rychle rozšířila i do arabských zemí, kde si ji vytunili po svém. Kolem 15. století tak vznikla vůbec první pravá vodní dýmka, které postupně propadl celý svět. Společné posezení u vodní dýmky má totiž své nezaměnitelné kouzlo. Kolování šlauchu mezi přísedícími vytváří určité neviditelné pouto. Každý se může podílet na příjemné atmosféře a nechat volný průběh svým myšlenkám. Kouř je navíc velmi jemný, dýmný a příjemně voní. Samotný tabák do vodních dýmek má dnes bohatou nabídku na trhu. Jeho jednotlivé druhy se pak liší kvalitou, chutí nebo sílou tabáku. Když se ale sejde příjemná společnost u kvalitně vytvořené dýmky tak je to nezaměnitelná zážitek, který z hlavy jen tak nedostanete. 

 

co_je_to_vodni_dymka2

Princip vodní dýmky

Vodní dýmka funguje na principu ochlazování kouře přes vodní filtr. Jakmile začneme vdechovat (či tahat) kouř ze šlauchu, směrem od korunky prochází horký vzduch přes tabák až do skleněné vázy s vodou. Protože tabák má určitou vlhkost, celý proces vytváří bohatý dým. Voda ve váze následně začíná příjemně bublat a dým v ní stoupá vzhůru, kde ho taháme šlauchem do plic. Voda zároveň funguje jako filtr a kouř tak pročišťuje a ochlazuje. A pokud se děje vše tak, jak má, cítíme jemnou chuť tabáku s příjemnou vůní a hustým dýmem. 

 

Z čeho se vodní dýmka skládá

Každá vodní dýmka má své tělo, které spojuje všechny části dohromady. Častou dominantou dýmek bývá váza, která je zčásti naplněná vodou. Zde probíhá již výše zmíněná filtrace a ochlazení vzduchu. Do vody je ponořené kovové tělo, ze kterého těsně nad vázou vychází šlauch. Tělo dále pokračuje korunkou. Korunek na vodní dýmky je celá řada, ale jejich princip je stejný. Plní se tabákem, který se pomalu zahřívá pod HMS (Heat Management System), tedy zařízením, které zajišťuje redukci tepla z rozžhavených uhlíků. Díky těmto vypsaným komponentům vzniká všemi oblíbený hustý dým. Příslušenství k vodní dýmce je mnohem více, ale tyto komponenty jsou základními stavebními kameny celého zážitku. 

 
co_je_to_vodni_dymka3

A protože světem hýbou trendy, tak ani oblast dýmek nezůstává pozadu. Designové řešení vodních dýmek neustále inovuje a z obyčejné dýmky se tak stává interiérový doplněk s broušeným či neprůhledným sklem, dřevěnými nebo bronzovými detaily a kovovými aplikacemi. Trendy ale nezasahují pouze do designu. Kolem nás se objevují různé alternativy tabáků, ovocných korunek nebo váz plných nakrájeného ovoce. My v Hookah Zone ale rádi zůstáváme u staré dobré klasiky - i když inovace velmi bedlivě sledujeme :)

 

Důležité je, že vodní dýmka má za sebou (a rozhodně i před sebou) určitý vývoj, který se za poslední dobu velmi výrazně posunul. Její pravý potenciál je ale stále stejný - je strůjcem skvělé atmosféry. Takové, která prolomuje ledy, sbližuje a odstraňuje rozdíly mezi námi. A proto ji máme tak rádi. 

 

 

Používáme ověření věku Adulto